facebook    instagram     twitter

Είναι τελικά τέχνη η Conceptual Art;

Το culturenow.gr εξερευνά την conceptual art, ένα είδος τέχνης που δεν ενδιαφέρεται για το οπτικά ωραίο.

Eάν έχετε βρεθεί έστω μία φορά σε έκθεση έργων σύγχρονης τέχνης τότε δύο είναι τα τινά που συνεπάγονται: πρώτον έχετε υπόψιν σας την εννοιολογική τέχνη και δεύτερον έχετε σίγουρα ακούσει σχόλια όπως «Μα είναι τώρα αυτό τέχνη;». Φυσικά, δεν σχολιάζεται αξιολογικά-αρνητικά εκείνος που δεν συμπαθεί το είδος αυτό της τέχνης. Ωστόσο, δεδομένου ότι η τέχνη είναι επικοινωνία, αξίζει να δούμε τι έχει να επικοινωνήσει αυτό το είδος που διχάζει τους αποδέκτες του!

Πηγή: https://www.culturenow.gr/einai-telika-texni-i-conceptual-art

Apostolos Karakatsanis black and white artworks / “flat drop fall flat”

Apostolos Karakatsanis’ black and white artworks, that are on show in his solo exhibition with the intriguing and playful title “flat drop fall flat”, show that with all intents and purposes the artist essentially plays with this enormous path and can follow it and create without the use of color.

By Efi Michalarou

Precisely Apostolos Karakatsanis, by limiting the use of color in of white and black, which on the one hand may look like a restriction and on the other to be liberation, Apostolos Karakatsanis has the freedom to travel on a personal path, rigorous and minimalistic, on the red thin line between looks like and is. In this body of works Apostolos Karakatsanis creates new optical illusions, which while is touching op art, as his work progresses and develops in space, the viewer determines that it’s just nearby. As the artist says “My work explores issues of image construction through visual reinterpretations of the theoretical principles of modernist art as they were posed in the writings of critics who examined it. The concept of the colour field, the relationship between musical frequencies and visual art or the debate around the concept of the minimal object as it emerged after the mid-1960s are the fields of research for my painting. Part of this is my attempt to convey experientially the diffusion of light through the vague boundaries of colour fields, as well as my research into the effect of parallel lines and their densification on visual perception. I use optical tricks on the perception of volume and depth with the aim of triggering open readings of the image, by moving back and forth between the real and the imaginary, the specific and the abstract, the concrete and the deconstructed, and by juxtaposing a brash, dazzling light”.

Πηγή: www.dreamideamachine.com/en/?p=52228

Τοιχογραφία του Κιθ Χάρινγκ αναμένεται να πωληθεί σε δημοπρασία 5 εκατ. δολάρια

Το έργο, το οποίο απεικονίζει έναν από τους πρώτους χαρακτήρες του καλλιτέχνη, το «The Radiant Baby», είχε περίοπτη θέση στο κέντρο νεολαίας της καθολικής εκκλησίας από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, ο Κιθ Χάρινγκ δημιούργησε το έργο με μαύρο βιομηχανικό χρώμα για βάψιμο σπιτιών, χωρίς να επεξεργαστεί πρώτα τη σύνθεση σε σκίτσο ή με υποζωγράφιση.

Ο Γκάρι Μάλον, ο οποίος ήταν διευθυντής του κέντρου νεολαίας δήλωσε στους The New York Times: «Όταν νέα παιδιά έρχονταν στο κτίριο αυτό και έβλεπαν όλα αυτά, έλεγαν: Ω Θεέ μου, αυτός είναι ο Κιθ Χάρινγκ. Είναι πραγματικά αληθινό;»

Το Grace House έκλεισε, ωστόσο το έργο έχει διατηρηθεί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εκκλησία δαπάνησε 900.000 δολάρια για να αποσπάσει το έργο με συνολικά 13 φιγούρες από το κτίριο που ανεγέρθηκε πριν από 90 χρόνια. Το έργο δημιουργήθηκε το 1983-1984 στο Grace House, πρώην μοναστήρι και στέγη του Οργανισμού Καθολικής Νεολαίας, στο Μανχάταν. Το έργο περιγράφεται ως «λεξικό της ορολογίας του Χάρινγκ» και περιλαμβάνει πολλές από τις θρυλικές φιγούρες του. Ο οίκος δημοπρασιών Bonhams διοργανώνει την πρώτη δημοπρασία γκράφιτι του Κιθ Χάρινγκ στις 13 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: culturenow.gr

Aτομική έκθεση του Απόστολου Καρακατσάνη με τίτλο «flat drop fall flat» στην ΔΛ Gallery

Ο Απόστολος Καρακατσάνης εξηγεί: «Στη δουλειά μου διερευνώ ζητήματα κατασκευής της εικόνας μέσω εικαστικών επανερμηνειών των θεωρητικών αρχών της μοντερνιστικής τέχνης έτσι όπως τέθηκαν στο έργο κριτικών που ασχολήθηκαν με αυτή. Η έννοια του χρωματικού πεδίου, η σχέση μουσικών συχνοτήτων με το εικαστικό έργο αλλά και η προβληματική γύρω από την έννοια του μινιμαλιστικού αντικειμένου όπως τίθεται μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1960 αποτελούν τόπους έρευνας για τη ζωγραφική μου. Στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται η απόπειρά μου να αναπαραστήσω εμπειρικά τη διάχυση του φωτός μέσα από τα ασαφή όρια χρωματικών πεδίων, καθώς και η έρευνά μου πάνω στην επενέργεια των παράλληλων γραμμών και της πύκνωσής τους στην οπτική αντίληψη. Μέσα από οπτικά παιχνίδια πάνω στην αίσθηση του όγκου και του βάθους στοχεύω να προκαλέσω ανοιχτές αναγνώσεις της εικόνας, με την παλινδρόμηση πάλι μεταξύ φανταστικού και πραγματικού, συγκεκριμένου και αφηρημένου, συμπαγούς και αποδομημένου καθώς και με την αντιπαράθεση του βίαιου και εκτυφλωτικού με το υποτονικό και διάχυτό φως».

ΔΛ gallery, Μεσολογγίου 55, Πειραιάς www.dlgallery.gr
Εγκαίνια: Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στις 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 11 Οκτωβρίου – 21 Δεκεμβρίου 2019

«Τσίκι - τσίκι»: Μια συναρπαστική έκθεση του Αλέξη Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη

Ο όρος «τσίκι-τσίκι» αποδίδεται στον Κώστα Ταχτσή, καθώς εκείνος τον πρωτοχρησιμοποίησε σε κείμενό του για τον κατάλογο έκθεσης του 1971 στη Γενεύη, στην γκαλερί του Ιόλα, αν και μάλλον ο ίδιος ο καλλιτέχνης συνήθιζε να αποκαλεί έτσι την τεχνική της σχολαστικής σχεδόν επανάληψης μοτίβων, το παραγέμισμα της λευκής επιφάνειας του χαρτιού με μικρά σχήματα από μαύρο μελάνι.

Μοτίβα που εντάσσονται και στα «τσίκι-τσίκι» της εποχής, μια χαρακτηριστική και χαριτωμένη προσωπική έκφραση που δεν περιορίζεται αποκλειστικά στη δεκαετία αυτή, καθώς ίχνη της εντοπίζονται και νωρίτερα αλλά και αργότερα, ακόμα και σε μεγάλου μεγέθους λάδια. Θα ήταν λάθος να ισχυριστούμε ότι τη δεκαετία που κυριάρχησαν τα «τσίκι-τσίκι» ο καλλιτέχνης περιοριζόταν σε αυτό, αφού παράλληλα έκανε και τέμπερες, στις οποίες συχνά ξεπρόβαλλε σε μικρότερες ή μεγαλύτερες δόσεις το «τσίκι-τσίκι», όπως το «Galerie Mikro Keitum Sylt» του 1971.

Κοιτάς τα έργα του και ένας ολόκληρος καινούργιος κόσμος ανοίγεται μπροστά σου, χωρίς να έχει σημασία αν αυτό που κοιτάς είναι μεγάλο ή μικρό. Είναι από μόνο του ωραίο!

Αλέξης Ακριθάκης, τσίκι-τσίκι, από 25/9 έως 17/11, Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας.

Στην Tate Modern του Λονδίνου η έκθεση του Δανού- Ισλανδού καλλιτέχνη Όλαφουρ Ελίασον

Αυλαία σήκωσε στην Tate Modern του Λονδίνου η πολυαναμενόμενη αναδρομική έκθεση του Δανού- Ισλανδού καλλιτέχνη Όλαφουρ Ελίασον.

Μερικές από τις εγκαταστάσεις παρουσιάζουν φυσικά φαινόμενα, σαν τα ουράνια τόξα που θα καλύψουν τον χώρο της γκαλερί. Αλλες χρησιμοποιούν αντανακλάσεις και σκιές για να περιγράψουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το εξωτερικό περιβάλλον. Τα περισσότερα έργα αποτελούν προϊόντα της μακρόχρονης έρευνας του καλλιτέχνη και της ομάδας του πάνω στις επιστήμες –τη γεωμετρία και τη φυσική–, και όλα εκτός ενός εκτίθενται για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία.

«Όταν ονόμασα την έκθεση Στην Πραγματική Ζωή ήθελα να προτείνω κάποια πράγματα. Πρώτα από όλα, όταν μπαίνεις σε ένα μουσείο δεν βγαίνεις από τον πραγματικό κόσμο και μπαίνεις σε κάποιον ονειρικό κόσμο. Μπαίνεις ακόμα πιο κοντά. Είναι σαν να βλέπεις την πραγματικότητα σε υψηλότερη ανάλυση, με περισσότερες λεπτομέρειες» δήλωσε ο καλλιτέχνης.

Παρουσιάζονται περίπου 30 έργα που καλύπτουν τρεις δεκαετίες της δημιουργικής πορείας του Ελίασον και θα αναπτύσσονται σε μια έκταση 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Πρόκειται για μια πραγματικά γιγαντιαία προσπάθεια, και από αυτήν δεν θα μπορούσε να λείπει η περίφημη ομίχλη του καλλιτέχνη: ένα τούνελ 45 μέτρων, γεμάτο πυκνή ομίχλη, μέσα στο οποίο μπορούν να κινηθούν σχεδόν τυφλοί, αρκετοί επισκέπτες ταυτόχρονα.

Διαβάστε Περισσότερα

Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής χαρακτικής στην Ιαπωνία

Μία σημαντική έκθεση, με θέμα την σύγχρονη Ελληνική χαρακτική, παρουσιάζει η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών στην Ιαπωνία.

50 χαρακτικά έργα, από αντίστοιχο αριθμό καλλιτεχνών, αποτελούν μια περιεκτική αναφορά της Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής των τελευταίων ετών. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάση από 3 – 11 Αυγούστου 2019 στον εκθεσιακό χώρο του Washi-no-Sato. Το Washi-no-Sato βρίσκεται στα βορειοδυτικά της επαρχίας Saitama, 70 χλμ από το Τόκιο. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαστήριο παραγωγής χειροποίητου χαρτιού και είναι ένα από τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Σε δεύτερη φάση, από 25 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2019, η έκθεση θα μεταφερθεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο του Τόκιο.

Έκθεση για τον Έλληνα εικαστικό Takis στην Tate Modern

Η Tate Modern παρουσιάζει τη μεγαλύτερη έκθεση του Takis στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεντρώνοντας πάνω από 70 έργα, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τη σπάνια εγκατάσταση Magnetic Fields, μουσικές συσκευές που δημιουργούν συντονισμένους και τυχαίους ήχους, καθώς και δάση από τα χαρακτηριστικά του Σινιάλα.

Η έκθεση Takis συνδιοργανώνεται από τον συγγραφέα και επιμελητή Guy Brett, τον Michael Wellen, επιμελητή Διεθνούς Τέχνης Tate Modern και την Helen O’Malley, βοηθό επιμελητή Tate Modern. Η έκθεση διοργανώνεται από την Tate Modern σε συνεργασία με το Museu d’Art Contemporani de Barcelona, όπου θα ξεκινήσει στις 21 Νοεμβρίου 2019 και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, όπου θα ξεκινήσει στις 20 Μαΐου 2020.

Διάρκεια έκθεσης: 3 Ιουλίου – 27 Οκτωβρίου 2019

Tate Modern, Bankside, SE1 9TG, Λονδίνο

Πικάσο και αρχαιότητα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μια πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» σε επιμέλεια του διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη και του ιστορικού Τέχνης Olivier Berggruen, που περιλαμβάνει 68 κεραμικά και σχέδια του κορυφαίου ζωγράφου του 20ου αιώνα, έρχεται να ανιχνεύσει το πώς ο Πάμπλο Πικάσο, που δεν σταμάτησε ποτέ να πειραματίζεται, έμεινε πάντοτε βαθιά επηρεασμένος από την αρχαιά ελληνική τέχνη.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Ioυνίου – 20 Οκτωβρίου 2019

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4 και Βασιλίσσης Σοφίας

Δημιουργική απασχόληση παιδιών στην Επίδαυρο για 4η χρονιά!

Το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά στην Επίδαυρο θα πραγματοποιηθεί κάθε Παρασκευή και Σάββατο, κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Γονείς και κηδεμόνες μπορούν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις απερίσπαστοι, ενώ τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά προσεγγίζοντας το περιεχόμενο των ίδιων έργων. Το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά 4 έως 12 ετών και λειτουργεί από τις 20:00 έως την λήξη της παράστασης. Το πρόγραμμα συντονίζει ομάδα έμπειρων θεατροπαιδαγωγών και δασκάλων μουσικοκινητικής και αισθητικής αγωγής.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: greekfestival.gr

Αthens Photo World

Άνοιξε η αυλαία του Αthens Photo World με τα επίσημα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης World Press Photo αλλά και της μεγάλης έκθεσης με το πολυετές, πλούσιο και βραβευμένο έργο του Γιάννη Μπεχράκη "Eyewitness".

Το Athens Photo World (APW) είναι η πρώτη διοργάνωση φεστιβάλ φωτορεπόρτερ επί ελληνικού εδάφους. Στην πρώτη αυτή διοργάνωση συμμετέχουν 120 φωτογράφοι με 750 φωτογραφίες. Σε ψηφιακές προβολές, 20 φωτογράφοι δείχνουν τη δουλειά τους, ανά δύο κάθε βράδυ, στους εξωτερικούς τοίχους τριών κεντρικών και πολυσύχναστων σημείων της Αθήνας: στον τοίχο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134), στην Τεχνόπολη και στο κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Το Athens Photo World (APW) διαρκεί έως τις 16 Ιουνίου, ενώ η έκθεση "Eyewitness" μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Η εγκατάσταση του Κωστή Βελώνη στη Νέα Υόρκη

Η υποβλητική εγκατάσταση Life Without Tragedy του Κωστή Βελώνη, που υλοποιήθηκε μετά από ανάθεση και παραγωγή του Onassis Culture, ανοίγει για το κοινό στο Governors Island στη Νέα Υόρκη και θα εκτίθεται, με ελεύθερη είσοδο, έως τις 31 Οκτωβρίου 2019.

Εγκατάσταση σύγχρονης τέχνης στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου από τον Antony Gormley

Ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου φιλοξενεί φέτος για πρώτη φορά μια μοναδικής σύλληψης εικαστική εγκατάσταση από τον αναγνωρισμένο Βρετανό γλύπτη Antony Gormley, προϊόν σύμπραξης του Οργανισμού ΝΕΟΝ με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Ο αναγνωρισμένος Βρετανός καλλιτέχνης Antony Gormley και οι ανθρωπόμορφες γλυπτικές εγκαταστάσεις του θα «επαναποικίσουν» το νησί μετά από χιλιάδες χρόνια, στο πλαίσιο της έκθεσης SIGHT, που θα λάβει χώρα τον Μάιο – Οκτώβριο 2019. Η επιμέλεια είναι της Ελίνας Κουντούρη, Διευθύντριας του ΝΕΟΝ και της Iwona Blazwick, OBE, Διευθύντριας της Whitechapel Gallery του Λονδίνου.

Διάρκεια:  2 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2019

Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Δήλου

Έκθεση με έργα του μαέστρου της arte povera Γιάννη Κουνέλλη στη Βενετία

Μία μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο του Γιάννη Κουνέλλη οργανώνει το Fondazione Prada σε ένα παλάτι του 18ου αιώνα, στη Βενετία. Η έκθεση συγκεντρώνει περισσότερα από 60 έργα, που χρονολογούνται 1959 έως το 2015, από ιταλικά και διεθνή μουσεία, καθώς και από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό. Η έκθεση διερευνά την καλλιτεχνική ιστορία του Γιάννη Κουνέλλη (Πειραιάς 1936 – Ρώμη 2017), καταφέρνοντας να ξεκινήσει ένα ιδιαίτερο διάλογο μεταξύ των έργων του καλλιτέχνη και των εκθεσιακών χώρων του Ca ‘Corner della Regina, ένα παλάτσο του 18ου αιώνα.

Διάρκεια:  11 Μαΐου έως 24 Νοεμβρίου 2019

Fondazione Prada, LCalle Corner, 2215, 30135 Venezia VE

Ατομική έκθεση ‘’Mirage’’ του Νίκου Σαμαρά στη ΔΛ gallery

Στην ενότητα Mirage ο χώρος ανοίγεται προς κάθε κατεύθυνση δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο δυναμικό μόρφωμα, απεκδύεται του κελύφους του αποκαλύπτοντας ό,τι περιέχεται, ανα-προσεγγίζει τολμηρά αλλά και διαλλακτικά το χρόνο μέσα από ένα έργο-διαδικασία που σταδιακά μας αποκαλύπτεται.
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 και ώρα 20:00
Διάρκεια: 17 Μαΐου έως 20 Ιουλίου 2019
Μεσολογγίου 55, Πειραιάς, Τετάρτη-Σάββατο 12:00-17:00 & Πέμπτη-Παρασκευή 12:00-19:00

Η ΕΝΙΑ GALLERY και το Project Space παρουσιάζουν δύο εκθέσεις σε συνεργασία με τo Bureau d’Art et de Recherche

Η ΕΝΙΑ Gallery παρουσιάζει την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 σε συνεργασία με τo Bureau d’Art et de Recherche, Roubaix, France την έκθεση « Conditioned by Self-Branding », μια επιλογή έργων των καλλιτεχνών Clara Juliane Glauert και Guillaume Krick και την ομαδική έκθεση « Expansion of Consequences » σε επιμέλεια του Guillaume Krick.
Οι εκθέσεις αποτελούν μέρος του παράλληλου προγράμματος του Platforms Project 2019.
Εγκαίνια: Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 και ώρα 20:00
Διάρκεια εκθέσεων: 17 Μαΐου έως 20 Ιουλίου 2019
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη-Σάββατο 12:00-17:00, Πέμπτη-Παρασκευή 12:00-19:00

Platforms Project 2019 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

O Platforms Project 2019, με τη μεγαλύτερη εικαστική διοργάνωση στην έως τώρα ιστορία του, θα παρουσιαστεί φέτος στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. με ένα πολύπλευρο παράλληλο πρόγραμμα ομιλιών και ημερίδων, βίντεο, προγραμμάτων για παιδιά, περφόρμανς αλλά και… πάρτι.
Σταθερός στόχος, η παρουσίαση της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής όπως αυτή εκφράζεται μέσα από ομαδικές πρωτοβουλίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που δρουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ομαδικές πρωτοβουλίες που έχουν ως αντικείμενο την ενδεικτική χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης αλλά και εικαστικών και θεωρητικών των ερωτημάτων που τίθενται διεθνώς.
Από 16/05/2019 έως 19/05/2019
Εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής» - Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Αγ. Ιωάννης Ρέντης

Το Μουσείο Παιχνιδιών διοργανώνει ένα εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για παιδιά με αφορμή το Πάσχα!

Δύο βδομάδες κλειστά τα σχολεία, ευκαιρία για απόδραση στο σπίτι των παιχνιδιών! Σας περιμένουν να παίξετε μαζί τους «μπαίνοντας στα παπούτσια τους» και ζώντας με όλες σας τις αισθήσεις μια μέρα από τη ζωή τους. Έχουν κι αυτά παιχνίδια και φίλους; Τι τρώνε; Πού κοιμούνται; Πάνε σχολείο; Tι σχεδιάζουν για το Πάσχα; Μια διαφορετική γνωριμία με το Μουσείο Παιχνιδιών με αφορμή τις διακοπές του Πάσχα.
Για παιδιά 5-7 ετών Εισιτήρια: 5€ Πληροφορίες / Κρατήσεις: 210 3671067-69
Ημερομηνία 21/04/2019 Ώρα 12.00-13.00 και 16.00-17.00
Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Π. Φάληρο

Το Summer Nostos 2019 υπόσχεται έναν ξεχωριστό φεστιβαλικό Ιούνιο

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει μια εβδομάδα γεμάτη μουσική, χορό, τέχνες, αθλητισμό, το 8o Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του ΙΣΝ και τη 2η Ημερίδα του SNF Agora Institute, τον αγώνα δρόμου SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον, δράσεις για παιδιά και οικογένειες, και πολλά πολλά άλλα σε ένα φεστιβάλ που συγκεντρώνει περισσότερους από 700 καλλιτέχνες!

23/06/2019 – 30/06/2019

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Καλλιθέα

Van Gogh and Britain στην Tate Britain

Ο Van Gogh έχει την τιμητική του φέτος στο Λονδίνο, μια δεκαετία σχεδόν μετά από την μεγάλη έκθεση της Royal Academy. Η πολυαναμενόμενη έκθεση φιλοδοξεί να δώσει μια διαφορετική ματιά στο έργο του αγαπημένου ζωγράφου, εξετάζοντας το σε σχέση με την παραμονή του στην βρετανική μητρόπολη. Όντας νεαρός μαθητευόμενος στο εμπόριο τέχνης, ο Van Gogh έμεινε λίγα χρόνια στο Λονδίνο και το ερωτεύτηκε, όπως μαρτυρούν τα γράμματα προς τον αδερφό του. Με 45 έργα η έκθεση εξερευνά την εμπειρία του εκεί, το πώς επηρεάστηκε από την τέχνη των «κλασικών» της μητρόπολης, καθώς και την δική του επιρροή στους Βρετανούς ζωγράφους, σύγχρονους και μεταγενέστερους.
27 Μαρτίου – 11 Αυγούστου 2019
Millbank, Westminster, London SW1P 4RG, Ηνωμένο Βασίλειο

Ετεροτοπίες: Open day στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Η Στέγη ανοίγει ξανά τις πόρτες της σε όλους και το έβδομο OPEN DAY την Κυριακή 17 Μαρτίου είναι αφιερωμένο στην αβάνγκαρντ μουσική της ανατολής.
Ημερομηνία 17/03/2019  Πλήρες πρόγραμμα: onassis.org
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα

Εκδήλωση για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Στον Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι αφιερωμένη η πέμπτη εκδήλωση του κύκλου «Λόγος 6», που διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και έχει τίτλο «Λεονάρντο ντα Βίντσι – 500 χρόνια από τον θάνατό του».
Είσοδος Ελεύθερη
Ημερομηνία 8/03/2019 Ώρα: 19:30 - 21:30
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Καλλιθέα

Αποκριά στο Μουσείο Παιχνιδιών!

Το Μουσείο Παιχνιδιών διοργανώνει ένα γιορτινό εργαστήρι που απευθύνεται σε παιδιά 7-10 ετών. Mάσκες, χαρταετοί και άλλα θαυμαστά από τις συλλογές του Μουσείου Παιχνιδιών γίνονται αφορμή για να ξεδιπλώσουμε μαζί τον κόσμο της παραδοσιακής Αποκριάς. Αφηγήσεις, φωτογραφίες, μουσικές ακροάσεις και μουσικοκινητικές δράσεις θα ζωντανέψουν εθιμικά δρώμενα και θα μας παρασύρουν σε μια ξεχωριστή αποκριάτικη εμπειρία.
Υπεύθυνη προγράμματος: Άννα Καραγιάννη, εθνομουσικολόγος
Ημερομηνία 3/03/2019 Ώρα: 11.00-12.45
Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Π. Φάληρο

Ο αντισυμβατικός Banksy έρχεται στην Τεχνόπολη

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια έκθεση αφιερωμένη στον προβοκάτορα street artist από την People Entertainment Group. Τα έργα του σημαντικότερου ίσως street art καλλιτέχνη τoυ σήμερα, που έχει αφήσει το αποτύπωμά του σε τοίχους από την Παλαιστίνη έως και την Νέα Ορλεάνη, «ζωντανεύουν» στον χώρο της Τεχνόπολης και μας καλούν να πάρουμε μέρος σε μια διαδραστική εμπειρία. Οι τοίχοι της Τεχνόπολης ντύνονται με τα κορυφαία δείγματα της street art της εποχής μας μεταφέροντας τον επισκέπτη σε ένα urban περιβάλλον με διαδραστικά στοιχεία.
Ημερομηνίες: Από 27 Φεβρουαρίου μέχρι 26 Μαρτίου 2019
Μέρος: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Γενική είσοδος: 15€

Γιώργος Ζογγολόπουλος: Έκθεση στο ΚΠΙΣΝ

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, διοργανώνει την πρώτη έκθεση αφιερωμένη σε δημόσια γλυπτά του εμβληματικού Γιώργου Ζογγολόπουλου τα οποία βρίσκονται εγκατεστημένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Καλλιθέα
Διάρκεια έως 31/05/2019 Δωρεάν είσοδος Καθημερινά 09.00 – 22.00

Ατομική έκθεση της Αρτέμιδος Ποταμιάνου στην ENIA GALLERY

Η ΕΝΙΑ Gallery παρουσιάζει την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 την ατομική έκθεση της Αρτέμιδος Ποταμιάνου με τίτλο «Your history, it’s not my story». 

Μεταξύ άλλων η ιστορικός Τέχνης Μπία Παπαδοπούλου αναφέρει: « Η Άρτεμις Ποταμιάνου συνθέτει ένα περιβαλλοντικό, πολυεπίπεδο αφήγημα για τη γυναικεία συνθήκη που ξεδιπλώνεται στο χώρο και το χρόνο. Η αμφισβήτηση των δομών της κοινωνίας και της τέχνης που χαρακτηρίζει την εικαστική εργασία της, την απασχολεί και εδώ όπως δηλώνει ο τίτλος της έκθεσης «Your history, it’s not my story».

ENIA GALLERY, Μεσολογγίου 55, Πειραιάς www.eniagallery.com
Εγκαίνια: Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, στις 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 8 Φεβρουαρίου – 4 Μαΐου 2019

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας στη ΔΛ gallery

Η ΔΛ Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Re-thinking Environment» σε επιμέλεια της Νίνας Κασσιανού.
Η έκθεση εστιάζει σε ζητήματα που σχετίζονται με τη φύση και την ανθρωπότητα και συμβάλει στη συζήτηση που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο γύρω από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Εξερευνά την αλλαγή του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και αναδεικνύει την ανάγκη μιας ευρύτερης και πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της υποβάθμισής του.
ΔΛ gallery, Μεσολογγίου 55, Πειραιάς www.dlgallery.gr
Εγκαίνια: Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, στις 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 8 Φεβρουαρίου – 4 Μαΐου 2019

Έκθεση φωτογραφίας στην Τεχνόπολη

Η προσωπική μεταμόρφωση της πραγματικότητας, του περιβάλλοντος στο οποίο κινούνται καθημερινά, αποτυπώθηκε μέσα από το φακό των Αθηναίων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό φωτογραφίας. Οι Αθηναίοι φωτογραφίζουν την πόλη τους, η οποία παρουσιάζεται στην ομότιτλη έκθεση φωτογραφίας στην Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων από 14 έως 24 Ιανουαρίου.

 Καθημερινά 12.00-20.00, Είσοδος Ελεύθερη

Τα καινούργια ρούχα της Ρόζας

Ομαδική έκθεση
15 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου 2019

Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη δολοφονία της Ρόζας Λούξεμπουργκ εγκαινιάζει την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019 την ομαδική έκθεση « Τα καινούργια ρούχα της Ρόζας ».

Το Παράρτημα του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στην Ελλάδα για να τιμήσει την επέτειο και τη θαυμάσια αυτή γυναίκα στην οποία οφείλει το όνομά του, απευθύνθηκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών: θελήσαμε να αναζητήσουμε τη Ρόζα στην Τέχνη, να δούμε πώς η Τέχνη μπορεί να αναπαραστήσει την προσωπικότητά της, τα πολύπλευρα ενδιαφέροντά της, τα κουσούρια της, τις ιδέες της, την εποχή της. Να δούμε πώς είναι σήμερα η Ρόζα, σε τι μας εμπνέει, να την ντύσουμε με τα καινούργια της ρούχα.

Από τη συνεργασία με την ΑΣΚΤ προέκυψαν 28 πρωτότυπα και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους έργα και 6 από αυτά θα διακριθούν με ένα βραβείο από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Διαβάστε Περισσότερα

Ο Συλλέκτης – Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο: Έκθεση του Soloup στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς παρουσιάζει έκθεση αφιερωμένη στο τελευταίο graphic novel του Solup με τίτλο «Ο συλλέκτης – Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπο υλικό του νέου graphic novel του Αντώνη Νικολόπουλου (Soloup) «Ο Συλλέκτης, έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο» (storyboards, προσχέδια, σκίτσα σε μολύβι, ασπρόμαυρες κι έγχρωμες σελίδες κόμικς). Επιπλέον, παρουσιάζονται εικαστικά και κατασκευές που ζωντανεύουν τις έξι διηγήσεις του βιβλίου οδηγώντας τους επισκέπτες σε μια νέα οπτική προσέγγιση.
23/01/2019 – 17/03/2019, Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Η μεγάλη αναδρομική έκθεση «Γιάννης Μόραλης» του Μουσείου Μπενάκη

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το σύνολο του έργου του ιδωμένο από μια νέα σκοπιά μέχρι την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019.
Η παρουσίαση, η οποία θα συνοδευτεί από πλούσια εικονογραφημένη έκδοση και θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις (οπτικοακουστικό υλικό, ομιλίες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες κτλ), δίνει στο ελληνικό κοινό την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με μοναδικά έργα ζωγραφικής και σκηνογραφίας. Την έκθεση και την έκδοση επιμελείται ο κ. Νικόλαος Παΐσιος, επιστημονικός συνεργάτης της Πινακοθήκης Γκίκα.
Στο πλαίσιο της παράτασης της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση: Η ποίηση στα εξώφυλλα: Ο Γιάννης Μόραλης στις εκδόσεις Ίκαρος/ Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019, ώρα 18.30, Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Kids Xmas at Cycladic στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την Κυριακή 16/12

Μικροί μεγάλοι φέτος θα τρέξουν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή Kids’ Xmas at Cycladic!

Εκδηλώσεις:
1) Ζωντανεύοντας σκηνές από την καθημερινή ζωή των αρχαίων, με την Ομάδα Θεάτρου Seveneleven
2) Μουσικό ταξίδι για όλους, με την Ορχήστρα των Ανέμων
3) Γνωρίζουμε τα Playmogreek του Πέτρου Καμινιώτη
4) Φαντάσου τι κρύβει το λυχνάρι

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4
Πληροφορίες: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ – ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ & Μέγαρο Σταθάτου 1ος όροφος 11.30 – 14.30

Ο Leonardo Da Vinci στην Αθήνα

Τρεις μεγάλες εκθέσεις για τη ζωή και το έργο του Λεονάρντο Nτα Βίντσι ενώνονται στην Αθήνα για πρώτη φορά, δημιουργώντας μία έκθεση – σταθμό, υπό τον τίτλο «Leonardo Da Vinci – 500 Years of Genius».

Ένα εμβληματικό κτίριο του κέντρου της Αθήνας, το Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.ΣΥ., μεταμορφώνεται για να φιλοξενήσει αυτή τη μοναδική εμπειρία, Πειραιώς & Ερμού, Γκάζι.

Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της στις 30 Νοεμβρίου 2018 και θα μπορείτε να την επισκεφθείτε έως 30 Μαρτίου 2019.

Ένας χριστουγεννιάτικος κόσμος ζωντανεύει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος!

Tο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μεταμορφώνεται και φέτος σε έναν ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο προορισμό και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να δημιουργήσουν εορταστικές στιγμές, με ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα και ελεύθερη είσοδο για όλους!

 https://www.snfcc.org/visitors-center/events/?lang=el

Back to basics: Space

Back to basics: Space – Ομαδική έκθεση στην ENIA GALLERY

Η ΕΝΙΑ Gallery παρουσιάζει την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 την ομαδική έκθεση «Back to basics: Space» σε επιμέλεια της Αρτέμιδος Ποταμιάνου. 

Η έκθεση Back to Basics: Space ως μέρος της σειράς εκθέσεων Back to Basics που εξετάζει βασικά θέματα και στοιχεία της εικαστικής πρακτικής, έχει σκοπό να διερευνήσει τους στόχους αλλά και τις μεθόδους προσέγγισης της έννοιας του χώρου στο έργο των καλλιτεχνών.
Εγκαίνια: Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018
Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια: 23/ 11/ 2018 – 19/ 01/ 2019
Μεσολογγίου 55, Πειραιάς 18545 
www.eniagallery.com

Ιδανικές γραμμές

Ιδανικές γραμμές – Γιάννης Λασηθιωτάκης στη ΔΛ gallery

Η ΔΛ Gallery παρουσιάζει την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 την ατομική έκθεση του  Γιάννη Λασηθιωτάκη με τίτλο «Ιδανικές γραμμές».
Στην καινούργια του έκθεση ο Γιάννης Λασηθιωτάκης δημιουργεί έργα μεγάλων κυρίως διαστάσεων, λιτά στην διατύπωση τους που επικεντρώνονται στην εννοιολογική και αισθητική σημασία της μονοχρωματικής επιφάνειας, όπου επάνω της συχνά εγγράφεται ένα πρωτογενές και αρχετυπικό στοιχείο της ανθρώπινης έκφρασης: η γραμμή.

Εγκαίνια: Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018
Είσοδος ελεύθερηΔιάρκεια: 23/ 11/ 2018 – 26/ 01/ 2019
Μεσολογγίου 55Α, Πειραιάς 18545 
www.dlgallery.gr

Αθήνα Ενδοχώρα

Αθήνα Ενδοχώρα: Ζωγραφικό αφήγημα 37 Ελλήνων δημιουργών στο Κέντρο Τεχνών ΜΕΤΣ
Το Κέντρο Τεχνών ΜΕΤΣ, ένας νέος χώρος πολιτισμού, συστήνεται στο αθηναϊκό κοινό μέσα από την ζωγραφική πράξη 37 Ελλήνων δημιουργών, με τίτλο Αθήνα Ενδοχώρα.
Εγκαίνια: Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 - Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια: 4/ 12/ 2018 – 2/ 02/ 2019
Κέντρο Τεχνών ΜΕΤΣ

Έκθεση της Alice Potts

Sweat – Athens

Έκθεση της Alice Potts στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενεί στον Εκθεσιακό Χώρο της, την εικαστική έκθεση της Alice Potts, με τίτλο, SWEAT – ATHENS.
Εγκαίνια: Τρίτη 13 Νοεμβρίου | 19:00 - Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια: 13/11/2018 – 27/11/2018
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα

Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018

Μία από τις πιο σημαντικές διακρίσεις για την ιστορία της και τη χώρα κατέκτησε η Αθήνα. Πριν από λίγο ανακηρύχθηκε νικήτρια του 1ου βραβείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018”, που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο ύψους ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ, όπως ανακοινώθηκε στη Λισαβόνα, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο.

Onassis AiR

Πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας και έρευνας στην Αθήνα
Το Ίδρυμα Ωνάση εγκαινιάζει το Onassis AiR (Artists-in-Residence), ένα ετήσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας και έρευνας στην Αθήνα, οι δράσεις του οποίου ξεκινούν το 2019.
Αιτήσεις: από 22 Οκτωβρίου έως 26 Νοεμβρίου 2018
Περισσότερες πληροφορίες: www.sgt.gr

Πιστοποιητικά Γνησιότητας

Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ με την αγορά μεταξοτυπιών και giclée prints σας εξασφαλίζει πιστοποιητικό με την ακριβή αρίθμηση και φωτογραφία του έργου έτσι ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για τη γνησιότητά του. 

Διαβάστε Περισσότερα

.

Το 1961, ο Ντίνος Λυμπεροπουλος άνοιξε τη γκαλερί Costal στην Πατησίων & Πολυτεχνείου που αποτέλεσε το έναυσμα του ξεκινήματος και της επιτυχίας του Εικαστικού Κύκλου μαζί με τον Θεοφάνη Σιαντη το 1982. Μετά από 34 χρόνια κοινής πορείας, ο Εικαστικός Κύκλος έκλεισε ως Λυμπεροπουλος-Σιαντης. Στον Εικαστικό Κύκλο – Λυμπερόπουλος, παράλληλα με τα έργα που εμπεριέχονται στο site, υπάρχει διαθέσιμη η συλλογή έργων, μεταξοτυπιών και αντικειμένων της παλιάς ιστορικής συλλογής των καλλιτεχνών : Πανιάρα, Μαλάμου, Πρέκα, Σάμιου, Κοκκινίδη κ.ά. Η συλλογή αυτή διατίθεται στον εκθεσιακό χώρο, σε χαμηλές τιμές διατηρώντας πάντα την υψηλή ποιότητα.

Shop by category

Ακαδημίας 6, 10671, Αθήνα

t:+30 210 3646818-9
e: info@ikastikoskiklos.com

 

Ωράριο:

Δευτέρα κλειστά
Τετάρτη – Σάββατο 11:00 – 16:00
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 11:00 – 20:00